Interviu cu Mihai Tocaru ( Dorina Stambol)


Interviu cu studentul Mihai Tocaru, student la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.



Am hotărât  să realizez un interviu cu fostul redactor-șef al ziarului The Cimișlia News- Mihai Tocaru. Care, pentru moment își face studiile în străinătate. Mihai Tocaru este genul de persoană aventuroasă și care pune pasiune în tot ce face, căci o face din inimă. În calitate de redactor- șef la publicația liceului nostru, a lucrat cu sârguință asupra mai multor materiale, implicându-se temeinic în activitatea ziarului dar și a liceului. Mihai Tocaru este un student cu o pasiune ieşită din comun pentru tot ceea ce face. Realizările lui pot părea surprinzătoare pentru un tânăr de vârsta lui şi, cu siguranţă, au contribuit la atingerea unei maturităţi şi a unei profunzimi rar întâlnite…

Dorina Stambol: De ce ai dorit să pleci în România și cum ai ajuns, te-a îndrumat cineva? Ce te-a determinat să pleci să studiezi în afara țării?

Mihai Tocaru: De la bun început îmi doream să plec să studiez undeva peste hotare, să acumulez experiență și de ce nu să călătoresc în lumea largă, sunt genul de om care nu poate fi limitat de spațiu și timp... Zis și făcut, am optat pentru câteva specializări la Universitatea de Stat din Republica Moldova dar și la câteva orașe din România, apoi în funcție de circumstanțe am decis să plec la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, și iată, am plecat acolo. Deși pare că am avut mii de oportunitati care mi se ofereau pe tava, nu a fost chiar așa, eu căutam alternativa perfectă ( deși nu cred în perfecțiune ci în îmbunătățirea situației). Iar în cele din urma am ajuns să studiez la Facultatea de Litere și Științe, specializare: Limbă și literatură română- engleză.

M-au îndrumat mai multe persoane, prieteni de familie, profesori, colaboratori dar în momentul când am fost în Consulatul României la Chișinău, cu foaia cu universitățile și locurile disponibile pentru diverse specializări am fost singur, nu am avut prea mult timp și eu cum sunt, aventurier, am aplicat în grabă pentru trei orașe și iată am ajuns unde am ajuns...

Îmi doream să studiez o limbă română culturală cu adevărat, să cunosc oameni, spații și lucruri noi. Nu pot spune că Chișinăul nu oferă oportunități, nu l-am exclus din lista probabilităților, am aplicam, am intrat, mai că nu am început să studiez dar... am plecat.

Dorina Stambol: Ce impresii ți-au provocat oamenii de acolo, însași orașul, cum este modul tău de viață, cum te distrezi...?

Mihai Tocaru: Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie „en-detail” toate emoțiile încercate pe parcursul celor câteva luni petrecute în Ploiești. Este incredibil? Nu pot spune, dar pot trăi experiențe noi în fiece clipă și asta este minunat.

Mă aşteptam să plouă în Ploiești. Şi a plouat. Pe lângă asta mă aşteptam să găsesc profesori motivaţi şi pasionaţi de materiile pe care le predau, dar ştiam că trebuie să-mi limitez aşteptările tocmai ca să nu fiu neplăcut surprins – aveam câteva aşteptări şi de la mine – şi puţin din fiecare s-a împlinit. Am găsit profesori foarte pasionaţi şi elevi extrinseci, am găsit prieteni de treabă şi mai puţin şi eu m-am ţinut de muncă încât pot să spun că nu mi-am înşelat aşteptările de la mine.

...Atunci când am aflat că sunt acceptat la universitatea la care am aplicat, fără să ezit am luat dosarul de la USM și în mai puțin de o luna am venit în Ploiești. M-am îndragostit într-o secundă de tot ce am văzut acolo (dar în primul rând am văzut multe fete), așa cum se îndrăgostesc tinerii la o primă vedere m-am îndrăgostit și eu. Am observat acolo că planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, ajuns în Ploiești am fost pus în fața multor alegeri, iar, cu timpul am înțeles că sunt singur într-o lume mare.  Mi-am taiat răsuflarea în prima zi de student, a fost incredibil să mă trezesc în acea zi lângă fete zâmbitoare și să descopăr o cultură nouă, nesesizată până atunci sub acea formă... Am întâlnit zeci de naționalități și oameni de toate culorile, am savurat fiecare clipă pe care am petrecut-o în acel mediu internațional în discuții prietenoase cu diverși oameni. M-am simțit dintr-o dată atât de mic în lumea asta mare, dar curiozitatea mea creștea în fiecare zi. Treptat am ieșit din cadrul orașului și am călătorit prin apropiere. Totul la început a fost magic: am întalnit oamenii minunați cu povești extraordinare, multă, foarte multă energie și pasiune... apoi gradul de pasiune și energie a scăzut văzând cu ochii, sesizam indiferență în ochii studenților, cei drept nu la toți, mă gândeam , poate a fost ceva de moment, dar mă înșelam... Mi-a fost destul de greu să rezist 10-12 ore cu pauze mici ( 10 minute) din două în două ore, culmea a fost să scriu în continuu, nu știu dacă am scris așa de mult la liceu, la sigur, nu,  așa că am spus mie : Bună ziua studentule, asta este lumea ta !

Fiecare zi din viața mea de student este o lecție de viață unde se regăsesc valori ca: prietenie, toleranță, ospitalitate, recunoștință, care ți se înrădăcinează în suflet, schimbându-te pentru totdeauna. Această experiență a fost calea cea mai potrivită de a concura cu mine însămi, de a ieși din rutină, de a mă ridica la nivelul așteptărilor și de a-mi depăși limitele obișnuinței.

La capitolul distracție, obișnuiesc să plec prin alte orașe cu prietenii din Prahova ( inclusiv din Republica Moldova), să vizitez diferite obiective turistice, să escaladez munții. Interesante locuri, ce merită să fie vizitate sunt: Castelul Peleş  din Sinaia; Mănăstirea Cheia din Cheia; Crucea Eroilor Neamului din Bușteni; Barajul Paltinu din Valea Doftanei; Lacul Brebu; Muntele de sare din Slănic; Casa Domneasca de la Brebu  și însuși orașul Ploiești.

Dorina Stambol: Cum te-ai simțit, ți-a fost greu, cum te-ai descurcat?

Mihai Tocaru: Plecând în străinătate în primul rand mă duce gândul la oamenii iubiți, există inerția psihologică de a nu iți parăsi familia, prietenii, iubita. E greu primul semestru după ce pleci, dar apoi te obisnuiești. Trebuie să înveți să renunți temporal la prietenii de o viață, să calci pe sentimente, dar totul merge spre binele propriu. Apoi apare teama financiară...

A fost Ok,  dar cum spune o maximă în latină Per Asrera ad Astra, fiecare dificultate a întărit  dorința în mine de viață și de realizări multilatitudinale. Am făcut și sacrificii, am îndurat foame și sete, cel mai nașpa este să stai în picioare chiar în prima zi de studii, sala a fost full (arhiplină), asta da, iubire de învățătură, eu am rămas șocat.

Apoi vine obișnuința, adică, a doua natură umană, și totul se poziționează la locul lor. Se limpezesc până și cele mai sofisticate lucruri.

Banii pe care îi am nu sunt suficienți pentru a mă întreține corespunzător unui student ambițios, îmi sunt insuficienți dar mă limitez, căminul mă costă în jur de 30 de euro, apoi serviciile comunale, internetul, hrană și materiale pentru studii totul costă, în fine, nu este chiar atât de catastrofal căci dacă fac economii îmi pot permite să ies seara cu prietenii, prietenele , la o bere, un suc, un film, sau doar o plimbare romantică pe alei.

Apoi lucrez și la Liga Studenților Basarabeni din Ploiești care este o organizație non-guvernamentală, non-profit, apolitică, înființată recent, reprezentată de studenții și elevii care își fac studiile în Ploiești. Are ca scop primordial susținerea elevilor şi studenţilor din Republica Moldova, în procesul de integrare în societatea românească, precum și implementarea ideilor comune în diverse proiecte și activități de formare socio-culturală.

Inițial nu știam ce îmi poate oferi, care ar fi efectele benefice ale implicarii mele active sau ce fel de oameni pot întalni, știam doar ca vreau sa fac voluntariat și punctum.

Dorina Stambol: Care a fost talismanul tau norocos, ce slogan ai tu pentru a reusi? Descrie-mi puţin viaţa ta de student!

Mihai Tocaru: Credința în mine și-n ziua ce vine, încredere, iubirea colegelor, aprecierea unor prieteni, poezia, muzica, filmele (în special dramele cu caracter social-psihologic)  literatura, etc.  Sloganul meu este Per Asrera ad Astra și chiar cred că dificultățile fac pe om, orice capacitate vine prin muncă asiduă.

Viața de student, uuu, este frumos, mereu primăvară, mereu culori, mereu multe zâmbete calde în jur, personal mă trezesc pe la 6.30, (în weekend mai târziu), fac duș dacă mai vreu să dorm ( dar de regulă îl fac seara dar...), urmează micul dejun, apoi mă duc la seminare sau cursuri care durează câte două ore, de regula avem 4-5 module, dar pot fi și 6, în acest caz dacă m-am pornit la 8.00, revin de la lecții pe la 18.00. După şcoală cel mai des iau masa cu prietenii – fie la mine fiindcă stau mai aproape de Universitate şi gătim noi, ceea ce ne ia câteva ore bune, fie undeva în Campus –adeseori mai privesc și câte vreun film artistic sau documental în funcție de dispoziție...

Dorina Stambol: Personal ce plănuiești să faci după ce termini studiile?

Mihai Tocaru: Inițial să le văd terminate apoi mai văd. Plănuiesc ( printre altele) să mă întorc acasă, să îmi văd prietenii și familia. Nu m-am decis încă ce o să fac după ce o să termin facultatea, nu știu nici dacă o să plec din țară nici dacă o să ramân. Voi lua această decizie când va veni vremea ei, până atunci consider că nu are sens să mă gândesc la lucruri pe care nu le pot controla.

Din alt punct de vedere vreau foarte mult să mă întorc în Republica Moldova fiindcă nu-mi pot imagina viaţa în altă ţară, să fiu străin în loc să fiu familiar. Mai mult, eu nu am avut niciodată, sau aşa vreau să cred, probleme cu „sistemul” moldovenesc sau cu oamenii care să mă facă vehement în dorinţa de a pleca din ţară – oricum am interacţionat doar superficial cu mecanismele „sistemului” de care oamenii sunt nemulţumiţi. Oameni şi situaţii dificile sunt şi în România şi de fapt peste tot şi pentru mine viaţa de zi cu zi de acolo nu diferă foarte mult de viaţa mea de aici, am greutăţi şi bucurii similare. Dar în Republica Moldova este familia mea, este oraşul meu Cimișlia, nu vreau să renunţ la ele. Şi până la urmă este o alegere personală pe care cred că am luat-o în afara oricărui argument… (oricum mai sunt ani înaintea mea, am să mai cresc şi rămân deschis la schimbări). Când am revenit în ţară am avut un sentiment ambivalent. Pentru că orașul Cimișlia îşi găsise un loc prea mare în inima mea, m-am bucurat tare la întoarcere. Venisem acasă. Dar emoţia şi dorul au trecut în câteva zile şi a apărut râvna după ce-am lăsat. Dacă aruncăm o privire generală asupra universităţii din Ploiești, ea stă foarte bine la capitolul organizare internă, fonduri, număr de studenţi, bibliotecă, condiţii de studiu, cămin, cantină, proiecte, conferinţe internaţionale şi parteneriate. În Chișinău cunosc lucrurile doar cei care studiază sau au studiat acolo. Nu pot compara din lipsă de experiență situația mai comodă dar cred că alegerea vorbește de la sine, apoi, încă nu am terminat studiile, sunt la jumătate de drum.

Dorina Stambol: Ce cuvinte le urezi celor ce termina liceul, ce sfaturi le-ai da pentru a-și alege universitatea, iar cei ce și-au pus în gând să învețe în România?

Mihai Tocaru: UUU!!! În primul rând baftă, dar nu de acea care poate fi pusă în buzunare și folosită la examene ci bafta în tot ce-și propun, să asculte îndrumările tuturor dar să decidă inima lor.

2 Daca vrei o provocare, nu astepta să vina ea, caut-o tu, în vacanța viitoare vei da multe provocări, de fapt nu vei avea vacanță, doar iluzia unei ultime vacanțe și multe, multe acte de completat.

3  Când te trezești să te gândești că dacă nu ai tu încredere în tine, cum vor avea ceilalți?

4  O decizie înțeleaptă nu se ia niciodată în momente de supărare sau breakdown, deși pot fi excepții...

5  Absolventul de liceu trebuie să îndrăznească să plece din comoditatea familială, din casa unde a  crescut, pentru studenție, să învețe, să cunoască lumea, să devină sociabil. Apoi cine vrea să se întoarcă revine, cine nu, să fie sănătos unde este. Poti ajuta Republica Moldova din afară mai mult decât o fac cei din țară. Totul este să fii bun, să poți ajuta să dorești să faci acest lucru.

6 Se se informeze bine ce posibilități are de a fi acceptat la o universitate, și despre finanțare. Acest lucru se face din timp, din timpul liceului. Nu-i timp de pierdut, este foarte urât când te joci contra cronometru. Tot de atunci să fie foarte buni la engleză și să înceapă să studieze a treia sau a patra limbă. 

Să fie foarte buni la calculatoare, dar nu pe facebook, odnoklassniki sau twitter, să își facă un CV profesionist pentru orice eventualitate, să se antreneze la scris eseuri (despre ei, despre cum văd viața etc.), să fie moderni în adevăratul sens al cuvântului, dincolo de teoria pe care o învață la școală, deși nu este rău ce învață.

7  Să îndraznească sa se sacrifice: nu tu ieșit în oraș, nu tu vorbit cu prietenii pe skype, dacă e musai să muncești, să faci munca de jos, sa te intreții, o faci, sacrifici ceva timp, dar o faci pentru tine, vei avea timp și bani apoi sa vizitezi întreaga lume, în timp ce amicii tăi de bere din liceu vor fi probabil acolo unde i-ai lăsat.

Și poate cel mai important lucru este faptul că am învățat că ingredientele unei rețete de succes nu sunt nici pe departe experiența sau cunoștințele pe care le ai, cât ambiția și atitudinea de care dai dovadă. Totul  se reduce la îndrăzneală, să bați și ( dacă bați bine) ți se va deschide neapărat. Dar trebuie să ai rabdare să bați la multe uși, să stai la coadă, să plătești pentru șanse de viitor.

8  Recompensa pentru toate eforturile tale va apărea, dar trebuie să fii puțin răbdător și să lucrezi la asta. Nu este momentul să te deprimi. Nu te va ajuta cu absolut nimic, trebuie să te probezi pe tine însuți. Află ce fel de aptitudini îți lipsesc, îmbunătățeste-ți acele aptitudini.

9  Ai nevoie de o medie suficient de mare, deci un BAC reușit. Continuă cu facultățile şi specializări care ţi-ar plăcea, optează pentru mai multe , atât în Chișinău cât și în România, și de ce nu în lume, iar la sfârşit alegele pe cele care nu te-ar deranja şi mai puţin dorite de alții, trebuie să ții minte: nu completa o opţiune nedorită înaintea alteia pe care o agreezi, pentru că prima va fi luată în consideraţie!

10  Calculează şansele  tale de intrare ţinând cont de toate notele din anii precedenţi, în caz că ai notă slaba să te gândești că ai greșic cu calculul.

Din vorbăraia mea trebuie înțeles un lucru: în lumea de azi, în alegerea viitorului este bine să fiți cât mai pragmatici. Traducerea celor spuse ar fi: o profesie sigura, care să-ți asigure baza materială, dacă este posibil până la pensie și în plus (toți știu cum stăm cu pensiile în Republica Moldova), să aibă cererea mai mare decât oferta, etc.

Așa, pas cu pas spre universitate.

1 Bac-ul bine gândit, bine făcut, note mari

2 Acte pregătite: actul de studii (diplomă), în original cu anexa respectivă (foaia matricolă); certificatul medical-tip nr.086/e ( fosta nr. 086-U), eliberat în anul admiterii. În functie de specialitate/domeniu de formare profesională, institutia de învătământ poate organiza un examen medical suplimentar ( la sport, medicină, etc); Diplomele de gradul I-III, obținute de la concursurile școlare republicane și internaționale pe discipline de studiu, precum și diplome ce atesta participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziții etc.; multe, multe fotografii 3×4 cm ( eu unul am făcut peste 25); adeverința eliberata de organul teritorial de tutela și curatela pentru copiii orfani și copiii ramasi fără îngrijirea părinților, cu statutul de copil orfan (se mai obțin și la primărie); certificatele medicale corespunzatoare care indica gradul de invaliditate al candidatilor sau al parinților acestora (dacă este cazul); actul de studii respectiv pentru copiii cu deficiențe fizice și senzoriale care au absolvit școli cu statut special; certificatul care confirmă că unul din parinții candidatului a participat la acțiunile militare pentru apărarea integritații și independenței Republicii Moldova, în razboiul din Afganistan sau la lichidarea consecintelor avariei de la Cernobil, eliberate de organele abilitate; adeverinta care confirma participarea candidatului la operatiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; certificatul despre componența familiei (pentru candidatii din familiile cu patru și mai multi copii); extrasul din carnetul de munca (pentru persoanele angajate în câmpul muncii); certificatul de studii cu notele examenelor de bacalaureat și situația școlară pe anii de studii pentru absolventii liceelor din România, promoția anului admiterii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior; recomandarea direcției de învățământ a autorității administrației publice locale sau adeverințele de la locul de muncă al parintilor pedagogi pentru înscrierea la concursul de admitere la specialitațile din cadrul domeniul general de studii Științe ale Educației; copia certificatului de naștere al unuia din părinți, pentru cetățenii statelor membre ale C.S.I. și ai țarilor baltice de naționalitate moldoveni (români); chitanța de plata a taxei de inscriere (obținută în ziua înscrierii); tot atunci candidațiii la concurs vor prezenta personal buletinul de identitate (pașaportul), o copie a vizei domiciliului permanent al lor sau al parinților, livretul militar sau adeverința de premilitar( pentru băieți); nu strică nici scrisorile de recomandare sau CV completat frumos, și atenție aici pașaportul dacă intenționați să plecați în România veți avea nevoie și de: Cerere de înscriere – formular tip (Anexa nr. 1A); Copii legalizate după:1. diploma de bacalaureat (pentru absolvenţii promoţiei anului curent - după adeverinţa de absolvire a liceului, având înscrisă media anilor de studii şi a examenului de bacalaureat) 2. foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat; Copie legalizată a certificatului de naştere; Copie legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul); Copie legalizată a adeverinţei medicale care să permită accesul în colectivitate. Xerocopii după:1. Buletinul de identitate/Cartea de Identitate; 2. Anexa la buletinul de identitate cu indicarea domiciliului stabil; Xerocopie după paşaport; 1 Fotografie ¾, care se aplică pe cerere.

Curriculum Vitae, lista de lucrări publicate, recomandări din partea a două cadre didactice universitare sau a doi specialişti din cercetare care cunosc activitatea candidatului; dovadă/adeverință de cunoaștere a unei limbi de circulații internaționale (UE); etc.

Dorina Stambol: Merci mult pentru interviu!

Mihai Tocaru: Ție merci pentru întrebări, baftă și o zi bună, v-am pupat, papa.





A intervievat Dorina Stambol.

Dau mai jos câteva linkuri utile:








și nu uitați de google, căutați și pe el.

etc.

Comentarii

Postări populare