M-ai înșelat cu o portocală - M-ai înșelat cu o bere rece.

M-ai înșelat cu o portocală - M-ai înșelat cu o bere rece.
Despre faptul că scriitorul, istoricul literar și omul politic Nicolae Dabija s-a  născut pe 15 iulie 1948, în comuna Codreni, raionul Cimișlia știu deja demult. Am rămas profund impresionat de știrea că și poetul contemporan Emil Brumaru este născut în Cimișlia, pe 1 ianuarie 1939, în comuna Bahmutea - azi comuna Mihailovca din raionul Cimișlia. Ce este special pentru acest scriitor este maniera sa de a scrie, în versurile sale curge: dragostea împletită în  singurătatea spirituală; se observă melancolia și nostalgia pentru pierderea inevitabilă a inocenței cu care se naște copilul;  deosebita fascinație pentru mecanica amorului care este redată expresiv în cântecele naive și nu doar; ironia și resemnarea parțială; ludicul; etc.
Este atât de plăcut să citești scrierile lui Emil Brumaru pentru că sunt actuale, preserate cu umor și filosofie tipică acestui poet, dar cel mai înteresant e că creația lui Brumaru este receptată de un public larg, fără restricții la capitolul timp și spațiu la care se face referire. Tineretul este publicul care mușcă cu o aparentă foame spirituală din creația lui Emil  Brumaru.  Este și normal ca lucrurile să decurgă așa pentru că tineretul este mai receptiv la nou, actual, modern deși Emil Brumaru este mai curând un postmodernist, este mai apropiat de literatura onirică romantică, dar și de estetica suprarealistă decât de avangardă sau de alte compartimente ale modernismului. În opinia mea, atunci când ai în față poeziile lui Emil Brumaru, ai acces la compoziția mixtă din umor, filosofie și adevăr literar...
Dau mai jos una din poeziile sale cât și o parodie realizată de mine la adresa acestei creații.
Emil Brumaru (Cîntec Naiv)

M-ai înşelat c-o portocală!
Şi tu şi ea, în pielea goală,
Eraţi în camera impură
Cînd v-am surprins gură în gură,

Deasupra dînsa şi alături
Veşmintele-i, coji printre pături,
Mai transpirau dorinţi din pori
Naintea marei dezmierdări
Cu tot dichisul şi alaiul.
Apoi m-ai înşelat cu ceaiul

Mihai Tocaru
M-ai înşelat cu o bere rece.

M-ai înşelat cu o bere rece,
Când am văzut ce se petrece,
Şi cât de lung a fost sărutul
Am înţeles de ce preferi băutul...

Tu te înţelegi bine cu ea
Alături staţi pe canapea
Miros specific de trădare
Ea îţi e sprijin şi alinare.
Apoi la ce nu m-am aşteptat
Tu şi cu fotbalul, m-ai înşelat...

Parodia pornește de la o inversație a genurilor căror se dedică ea. Dacă Emil Brumaru (care are obiceiul să scrie sub masca unui eul liric femenin) a scris  această poezie ca o adresare spre infidelitatea femeii, eu am returnat opozițional și polemic o poezie parodică la adresa infidelității masculine.
Vă doresc o lectură aprofundată asupra receptării lui Emil Brumaru (dar acest lucru nu înseamnă că pot fi negați ceilalți scriitori).  Și clipe dulci în preajma cărții, căci lectura activă angajează și dezvoltă integral capacităţile cognitive şi afective ale elevului. Deci,eu vă doresc: lectură activă și baftă !
Mihai Tocaru

Comentarii

Postări populare